Deti sociálnymi inovátormi – identifikovali problémy vo svojom okolí a navrhli ich riešenia

27. jún, 2023

 

Podujatie Budúcnosť INAK Expo prepojilo ľudí z biznisu a verejnej správy so žiakmi a žiačkami základných škôl, ktorí na ňom odprezentovali svoje projekty.

 

V Budúcnosť INAK rozvíjame u detí nielen podnikavosť, digitálne a mäkké zručnosti, ale vedieme ich aj k tomu, aby si všímali svoje okolie, rozmýšľali o svete inak, nebáli sa k týmto situáciám aktívne pristupovať a prinášali na ne riešenia.

Akcia s názvom Budúcnosť INAK Expo vytvorila deťom z trnavského a zvolenského centra priestor na prezentáciu takýchto riešení.

Mladí ľudia na inováciách pracovali intenzívne počas školského roka a na podujatí ich odprezentovali prítomným hosťom a hostkám z biznisu, verejnej správy, partnerom programu, rodičom aj pedagogickému zboru.

Prevencia obezity aj zlepšenie systému separovania

Viki a Bibiána predstavili tanečný workshop pre škôlkarov ako prevenciu obezity. Nečakanou, no pozitívnou reakciou zo strany školy bola ponuka viesť od budúceho školského roka tanečný krúžok.

Michal a David sa zamerali na zlepšenie systému separovania. Inšpirovali sa zálohomatmi – separovacie nádoby (tzv. separomaty) by podľa nich mali vedieť odpad identifikovať a následne roztriediť. Takéto zariadenia by umiestnili v blízkosti domov aj nákupných centier.

Terka s Viktóriou cielili na budúcich stredoškolákov a pomoc pri výbere strednej školy. Vytvorili komix, v ktorom, prostredníctvom ilustrovaných postavičiek, približujú končiacim žiakom a žiačkam základných škôl možnosti ďalšieho štúdia.

Tešíme sa, že medzi hosťami podujatia boli aj kompetentní z Mesta Trnava, ktorí deťom ponúkli pomocnú ruku pri realizácii ich projektov.

Mladí zo Zvolena tiež prispeli svojimi projektmi. Tri kamarátky Lucka, Dada, Linda vnímajú, že žijeme veľmi uponáhľanú a hektickú dobu, plnú zhonu a často aj stresujúcich chvíľ. Vymysleli preto, že začnú rozdávať radosť. Ich projekt neprináša iba pohladenie pre dušu, ale aj žalúdky ľudí – dievčatá totiž rozdávajú vlastnoručne napečené mafiny.

Martin, Michal a Matúš považujú za pálčivý problém stav toaliet na školách. Prekáža im, že na nich nemajú súkromnie. Iní spolužiaci sa často dobíjajú do kabín, do ktorých aj občas zhora hádžu rôzne predmety. Riešením by mohol byť špeciálny zámok, ktorý by v prípade núdze vedeli otvoriť aj učitelia. Problém s prehadzovaním predmetov do kabínky by chlapci rozlúskli umiestnením plexiskla na strop.

Problematika testovania kozmetiky na zvieratách trápi Alžbetku. Rada by o nej viac hovorila a upozorňovala nielen na bolestivý priebeh testovania, ale upriamila aj pozornosť na značky, ktoré kozmetiku na zvieratách netestujú. Tým, že sa chce Alžbetka zameriavať najmä na mladých, plánuje založiť profil na Instagrame, ktorý bude používať na osvetu v tejto oblasti.

 

Podobné články