Letný kemp nás postavil pred aktuálne témy na Slovensku aj vo svete

14. júl, 2023

Letné pobyty pre nás nie sú len časom mimo prostredia našich centier. Naďalej sa počas ich sústredíme na kľúčové zručnosti, ktoré počas roka rozvíjame. Tento rok sme zároveň chceli deťom sprostredkovať reálne fungovanie sveta – pripravenými aktivitami sme poukazovali na prehlbujúce sa environmentálne a sociálne problémy.

Počas 3 dní, v rámci ktorých sa opäť stretli mládežníci zo Zvolena aj Trnavy, sme zacielili na oblasti trvalo udržateľného rozvoja. Tie v roku 2015 zadefinovala OSN ako dôležité z pohľadu budúcnosti a dôstojného života na Zemi.

Program sme preto vyskladali tak, aby si deti uvedomili riziká klimatickej krízy. Cez vlastné skúsenosti zakúsili dôsledky globálneho otepľovania. Optikou táborovej meny zase spoznali sociálne nerovnosti vo svete.
Zároveň sme spoznávali krásy prírody, ktorú sa oplatí chrániť (videli sme napr. srnky, jelene, zajace, ježkov).

Zažili sme dobrodružstvo v lese, naučili sa orientovať podľa turistických značiek. Viacerí sa na túre fyzicky prekonali a zistili, že aj spánok a oddych pred ťažkým dňom majú svoje opodstatnenie.

A čo na kemp hovoria naši mládežníci?

Maja zaujali informácie o klimatickej kríze. Lili sa veľmi páčil nočný les. Viki sa naučila, čo je ropa. Mišo mal zaujímavý postreh, keď zhodnotil, že je veľmi veľa vecí, ktoré máme, nepotrebujeme, s ničím nám nepomáhajú, práve naopak. Zhodli sa, že bolo skvelé, že sa opäť postretali a prepojili oba kluby, zvolenský aj trnavský.

Bolo to aj naším cieľom. Otvoriť nielen rozhovory o dôležitých témach, ale posilniť aj vzťahy, rozvíjať spoluprácu, poskytnúť priestor lepšie sa spoznať, učiť sa tolerancii a tiež pracovať s vlastnými emóciami.

Misia splnená, od septembra v nej opäť pokračujeme.

 

Podobné články