Deti sa venovali dobrovoľníctvu. Pomohli komunitnej kaviarni aj škole

10. júl, 2023

 

Boli ste už niekedy dobrovoľníčiť? V Budúcnosti INAK veríme, že pomáhanie nášmu okoliu pomáha aj nám samotným rásť, a preto sme chceli, aby si účastníci a účastníčky programu vyskúšali dobrovoľníctvo na vlastnej koži.

 
Toto naše „ťaženie“ na dobro sme odštartovali už v apríli, kedy deti zavítali do Katolíckej charity a jej kaviarničky Špitálik. Tu ich čakalo umývanie kachličiek aj veľké upratovanie. Treba povedať, že ich niektoré činnosti naozaj nadchli.
 
Markovi sa napríklad veľmi páčilo opravovať kohútiky a čistiť sporák. Majo v sebe zase objavil organizačné schopnosti a rozplánoval chalanom „umývací“ plán, aby bolo všetko dokonale čisté. Niektorí dokonca na manuálne dobrovoľníctvo zmenili aj názor, prekonali sa a poriadne zamakali. Do charity sme sa potom vrátili znova, tentoraz pomôcť s jednoduchým skladaním nábytku.
 
 
 
Dobrovoľníctvu sme sa venovali však aj v Baterkárni, kde sme si s deťmi vysvetľovali, čo je eko drogéria či ako fungujú bezobalové obchody. Poobzerali sme si niektoré produkty ako tuhý šampón alebo žlčové mydlo a deti sa hlavne dozvedeli, ako sa môžu aj ony v prípade záujmu zapojiť v Baterkárni ako dobrovoľníci.
 
Dobrovoľnícku skúsenosť potom zavŕšilo Naše Mesto – najväčšie dobrovoľnícke podujatie na Slovensku – do ktorého sme sa zapojili všetci. Do trnavského centra Budúcnosti INAK prišli najskôr naši kolegovia z Nadácie Pontis, ktorí medzi seba pozvali aj CEOs a manažment veľkých firiem ako Tesco Slovensko, KPMG Slovensko, Franke Slovakia, Accenture na Slovensku, Piano Software, PwC Slovensko, Reklama Bartos alebo Zentiva.
 
Tí nám pomohli s presádzaním rastliniek a prípravou školskej výzdoby a musíme povedať, že si takýto návrat do školy skutočne užili.

 
O týždeň nato sa k pomoci pridali okrem dospelých opäť aj deti, ktoré neváhali a pustili sa do školského plota.
 
V Budúcnosti INAK chceme deťom ukazovať, že je dôležité pozerať sa okrem svojich potrieb aj na potreby okolia a vnímať ich. Takto sme viacerými činnosťami spoločne pomohli svojej komunite a ešte sa pri tom aj veľa naučili

Podobné články