Otvárame nový ročník vzdelávacieho programu Budúcnosť INAK

17. sep, 2020

Mimoškolské centrum Budúcnosť INAK pri ZŠ s MŠ Maxima Gorkého v Trnave ponúka aj v tomto školskom roku príležitosť deťom z Trnavy a okolia zapojiť sa po vyučovaní do jedinečného vzdelávacieho programu. Je zameraný na digitálne zručnosti, tvorivosť, podnikavosť a mäkké zručnosti, ktoré si deti budú môcť osvojiť kreatívnou a zábavnou formou. Spoznajú nových ľudí a technológie, dostanú príležitosť rozvíjať sa, ale aj oddýchnuť si a zabaviť sa s rovesníkmi v priateľskom prostredí. Prihlasovanie do nového ročníka programu je spustené počas septembra pre všetky deti vo veku 11 – 14 rokov, ktoré chcú zažiť budúcnosť inak.

Budúcnosť INAK je 3-ročný mimoškolský program, ktorý realizuje Nadácia Pontis v spolupráci s Mestom Trnava v prvom centre Budúcnosť INAK pri ZŠ s MŠ Maxima Gorkého v Trnave. Tento unikátny vzdelávací projekt má podporiť zručnosti pre 21. storočie a ponúka možnosť všetkým deťom bez rozdielu, aby mohli zažiť svet inovácií a technológií, ku ktorým by inak nemali prístup.

„Deti v mimoškolskom klube čakajú moderné priestory prístupné vždy po vyučovaní až do večerných hodín, vlastný počítač, rôzne zážitkové aktivity a výlety do firiem ako napríklad Profesia, Pixel Federation, Telekom, či dokonca návšteva prezidentského paláca. Dvakrát do týždňa deti absolvujú pravidelný program, počas ktorého sa naučia podstatné veci pre ich budúce uplatnenie, ako napríklad projektové myslenie, programovanie, prezentovanie či tímová spolupráca. Nebude chýbať občerstvenie, partia super ľudí a priateľov, pomoc s domácimi úlohami, neskôr i s prihláškami na stredné školy a cez prázdniny možnosť zúčastniť sa letných táborov,“ vysvetľuje Miriam Bachledová, koordinátorka Budúcnosti INAK.

V októbri 2020 štartuje nový ročník programu pre 25 účastníkov. Tí budú mať prístup do klubu v poobedných hodinách od pondelka do štvrtka v čase od 13:00 do 17:00 h. V pondelok a stredu v čase od 14:00 do 16:00 h absolvujú spoločné cielené vzdelávacie aktivity s koordinátorom a mentormi. Prihlasovanie do programu prebieha do konca septembra elektronicky, stačí vyplniť prihlasovací dotazník online. Po ukončení prihlasovania bude záujemcov kontaktovať koordinátorka. Program je pre deti bezplatný.

Počas úvodného roka sa do Budúcnosti INAK zapojilo prvých dvadsať účastníkov, ktorí zároveň majú možnosť pokračovať vo vzdelávaní aj v tomto roku. „Doma väčšinou nemám čo robiť a v Budúcnosti INAK sa nikdy nenudím. Baví ma to tu, najzaujímavejšie sú aktivity, výlety alebo návštevy rôznych ľudí,“ uviedol v ankete jeden z účastníkov programu. „Je tu super, učíme sa tu robiť s notebookmi, spolupracovať a veľa nových vecí. Budúcnosť si už neviem predstaviť bez kamarátov, našich koordinátorov či hier,“ konštatuje ďalší.

Mimoškolský klub Budúcnosť INAK si vyskúšali aj žiaci a žiačky Základnej školy Maxima Gorkého v Trnave

Pozitívnu spätnú väzbu vyjadrili aj rodičia zapojených detí. „Budúcnosť INAK je niečo nové, zaujímavé, treba skúsiť všetko, čo dá deťom skúsenosti a veľa radosti. Ďakujem za tento program a som veľmi rada, že vznikol, veľmi veľa dal môjmu synovi aj mne,“ uviedla mama jedného z účastníkov.

„Nesmierna spokojnosť. Som hrdá mamina, že moja dcéra je v tomto programe. Získava nové skúsenosti do života, sociálny kontakt a vždy sa teší na niečo nové,“ doplnila matka jedného zo zapojených dievčat.

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

www.esf.gov.sk, www.minedu.sk

 

Podobné články