Ako vyrábajú teplo do radiátorov? V Trnave aj Zvolene sme mali návštevu z Teplárenského holdingu

24. máj, 2023

Deti v centrách Budúcnosť INAK vedieme k tomu, aby si uvedomili zodpovednosť za našu planétu, že zdroje energie nie sú nevyčerpateľné a tiež, aby sa zamysleli, kde a ako sa téma udržateľnosti pretína s problémami ich mesta či komunity. 

S praktickou ukážkou nám pomohli skvelé spíkerky zo spoločnosti MH Teplárenský holding. Do Trnavy zavítala HR odborníčka Viera Pošíková a vo zvolenskom centre sme zase privítali expertky Pavla Hrachovinovú a Lenka Tiralovú.

Deti sa počas stretnutia dozvedeli mnohé zaujímavé veci. „Trebárs, že v teplárni sa vyrába počas letných mesiacov chlad, ktorý využívame v klimatizáciách. Dôležitou informáciou bolo, že nie je jedno, z akého zdroja vyrábame teplo do našich radiátorov. Ak spaľujeme odpad, do ovzdušia stúpa čierny dym, ktorý následne dýchame. Je preto veľmi dôležité, aby vykurovacie palivo bolo čo najekologickejšie,“ opisuje koordinátor zvolenského centra Martin Tóčik.

Deti tiež dostali za úlohu vymyslieť ekologický spôsob ohrevu teplej vody, ktorý by sme raz v budúcnosti mohli využiť. Fantázii sa medze nekládli. Trnavská skupina sa prihlásila do súťaže Teplárenského holdingu s nápadom, ktorý sa opiera o využitie tekutiny z malinoviek po dátume spotreby. Vo Zvolene sa nad úlohou zamýšľali tiež. „Ak deťom vyjdú predpovede, možno raz budeme ekologicky kúriť listami a z komína bude stúpať farebný dym,“ vraví Martin.

Podobné články